5. Sjakktenkning


Sjakktenkning

Du har helt sikkert tapt noen partier sjakk fordi din motstander har slått en eller flere av dine offiserer som ikke har vært beskyttet av andre brikker, Forhåpentligvis har også du vunnet noen partier på denne måten. Det er helt vanlig at sjakkpartier avgjøres fordi en av spillerne gjør feil, og ikke pga. genialt spill. I hvert fall blant nybegynnere.

Etter hvert som du får erfaring, vil du i stadig større grad oppdage trusler fra din motstander, slik at du kan avverge disse. Imidlertid er ikke det godt nok for å bli en god sjakkspiller. Det er nødvendig å lære bestemte måter å tenke på, for du må hele tiden i ditt spill ta hensyn til hvordan din motspiller spiller. Du må rett og slett utvikle ferdigheter i å vurdere hvordan din motstander spiller, og hvilke trusler, muligheter og annet som det spillet gir for ditt spill. 

I første omgang er det viktig å prøve å begrense din motstanders muligheter til å sette deg sjakk matt og forhindre utilsiktet tap av materiell. Spesielt tap av offiserer uten at du får kompensert for det på et eller annet vis vil vanligvis være en katastrofe. Du taper partiet! I nybegynnerpartier kan det være mulig at din motstander også gjør feil, slik at du senere i partiet kan slå en av vedkommendes offiserer uten å tape noe materiell. Imidlertid gjør erfarne spillere sjelden denne typen feil. 

Det er viktig å systematisere sjakktenkingen, og det første steget er å se på alle brikkene dine etter det beste trekket som du kan gjøre, hver eneste gang det er din tur til å gjøre et trekk. Se på alle feltene som hver eneste en av brikkene dine kan flyttes til. Du kan for eksempel starte med å se på den brikken som er lengst til venstre på brettet, og deretter ser du på brikke for brikke mot høyre på brettet, eller du kan starte fra den høyre siden av brettet.

Det viktigste er at du innarbeider en konsekvent systematikk på hva du gjør i forkant av hvert eneste trekk. Ser du et godt trekk, så se alltid videre om du kan se et enda bedre trekk! Gjør aldri noe unntak fra denne måten å tenke på når du spiller sjakk. Etter hvert vil du gjøre det helt automatisk.

Når du etter hvert helt automatisk ser på alle dine brikker for å finne det beste trekket du kan gjøre, er du klar for å utvikle videre din sjakktenkning, Neste steg er at du først ser på hver eneste en av din motstanders brikker og hvordan disse kan flyttes, og vurderer hva er det beste trekket som din motstander kan gjøre. Så gjør du det samme med dine brikker. Et godt trekk er ofte et trekk som forverrer din motstanders stilling, samtidig som det forbedrer din egen stilling.

Sjakktenkning er mye mer enn det som beskrevet i avsnittene over, men for en nybegynner er det i første omgang meget viktig å venne seg til en systematisk måte å prøve begrense utilsiktet tap av materiell og andre tabber, og gjøre så gode trekk som mulig. 


Øving

I de 50 neste sjakkpartiene dine setter du et kryss på et ark hver gang du har sett etter din motstanders beste trekk, og et kryss for hver gang du har sett etter ditt beste trekk. Du bruker et nytt ark hver gang du spiller.

Arkene dine vil se ut på denne måten etter bruk:
1. XX (første trekk)
2. XX (andre trekk)
3. XX (tredje trekk)
osv.